שנה חדשה בפתח, הסתיו עוד רגע כאן, העצים הארצישראלים מניבים פרי. תמר, רימון, תאנה, שיזף
אז (חלקנו) כבר שנה לא שתלנו באדמה בגלל השמיטה. שנה זה הרבה זמן. חורף, אביב, קיץ וסתיו.
ולחלקנו זו הזדמנות טובה, להתחיל מחזור חדש של גידולים, גידולי החורף של השנה החדשה
שנה זו הייתה הזדמנות נהדרת עבורנו להתבונן באדמה שלנו, בחצר, בגינה, בשדה. מה קרה שם לאורך השנה? איזה אזור הוצף בחורף? להיכן זורם הנגר העילי? ואיזה אזור הכי חשוף לרוחות חזקות? האם יש אזור שמוצל בקיץ רוב היום? ומה מיקום השמש ביחס לבית? האם יש אזור שמשמש למעבר אנשים ועדיף להפוך אותו לשביל רשמי?
שנה זו גם הייתה הזדמנות מצוינת להכין קומפוסט, למחזר את פסולת המטבח שלנו ולהפוך אותה לאוצר שישמש אותנו בשנה זו.
ועכשיו, הגיע הזמן להתכונן לשתילות החורף, להכין ערוגות, לזרוע ולשתול. לתכנן סופית היכן ממקמים כל גידול וכל אלמנט במרחב.
אז מה הם הצעדים הראשונים שכדאי לעשות בגינת הירק שלנו:
- דאגה לאדמה. זה הבסיס להכל, מצע הגידול, החיבור לאמא אדמה – מקור החיים של הצמחים ולכן חשוב שתהיה טובה ככל הניתן. הפכו בראשכם ממגדלי צמחים למגדלי אדמה. דאגו לה. האדמה היא יצור חי! עליה להיות:
- תחוחה ולא מהודקת מדי. אם מהודקת, ערבבו אותה עם חומר אורגני או בנו עליה ערגות שכבות. אפשר להפוך אותה עם קלשון אך זה פוגע במושבות המיקרואורגניזמים שנבנו בה לאורך השנה.
- המצאות חומר אורגני רב. הטמינו קומפוסט בערוגות וסביב עצי הפרי פעמיים בשנה, הטמינו בהמשך השנה עלי קטניות עשירים בחנקן (chop & drop), פזרו גזעי עצים שישמשו מצע גידול לפטריות
- שמירה על לחות שלה ע"י השקייה נכונה ושימוש בעלים יבשים או צמחים משתרעים לחיפוי הקרקע
- דאגו למשוך מיקרואורגניזמים שיעזרו לבנות אדמה פורייה- אדמה חייה. כל התנאים הקודמים שהוזכרו מטבעים מעודדים זאת. ניתן להוסיף מיקרואורגניזמים ממקורות שונים בנוסף: הבאת דגימות אדמת יער, שימוש במיקוריזה, ב-EM, או הכנה של מיקרואורגניזמים מין הבר (להרחבה, אפשר לגגל א המושגים או לקרא בכתבות הקודמות)
- בנו ערוגות שכבות שיספקו חומר אורגני רב וניקוז טוב. מחזרו חומרים כדי לתחום אותה (רעפים, קרשים, סלעים, קליפות דקל). קישור לאיך מקימים ערוגת שכבות.
על דאגה לאדמה נלמד בסדנא הבאה שתערך ב27 לנובמבר בחוה האקולוגית 'חוה ואדם' במודיעין
פרטים על הסדנא: בקישור
כלל האצבע לאדמה טובה: צריך שיהיה אפשר לדחוף אצבע בקלות לאדמה ולהרגיש את הלחות בקצה האצבע.
- השתמשו בחיפוי קרקע. דאגו שהאדמה תהיה מכוסה ולא חשופה לפגעי מזג האוויר. שמירה על לחות, מניעת נביטת צמחי בר, ייצור חומר אורגני ויצירת בתי גידול לאורגניזמים מועילים יושגו ע"י שימוש בחיפוי קרקע אורגני(עלים יבשים שניתן לאסוף ברחוב או שבבי עץ מרוסקים – רסק יער).
- דאגו למערכת השקיה. הניחו טפטפות וחברו למחשב אוטומטי פשוט. אם כבר יש, בדקו אותה שעובדת ואין צינורות מיותרים שאפשר לנתק. השקיה בצינור אינה מומלצת מכיוון שאינה אמינה (אנחנו שוכחים), אינה סדירה, גורמת להידוק הקרקע, לבזבוז מים ולהגעת טפילים (שאוהבים עלים לחים).
- תכננו אל השתילות
מה שותלים בחורף: עלים לסלט (חסה, פטרוזיליה, מנגולד, שמיר, קייל), כרוביים, קטניות, שורשים (גזר, צנון, סלק, שורש סלרי, לפת), בצלים, קולרבי ותות שדה.
רבגוניות. שיתלו מגוון צמחים. מגוון=פיזור סיכונים, יציבות וכמובן עושר לעין. נסו לשלב צמחי מאכל, צמחים שמושכים מאביקים, קטניות שמקבעות חנקן וצמחים שיוצרים כיסוי וחיפוי קרקע (בעצם גילדות צמחים).
שכבות צימוח. תחשבו בקוב ולא במטר מרובע. פקעות צומחות מתחת לאדמה, יש צמחים שגדלים לגובה, כאלו שמטפסים (שעועית ואפונה) וכאלו שבכלל מתפרסים רחוק (תרד ניוזילנדי, כובע נזיר). נצלו את השטח שלכם (אפשר גם את של השכנים J ).
על תכנון השתילות ושימוש בצמחי תועלת נלמד בסדנא הבאה שתערך ב20 לנובמבר בחוה האקולוגית 'טבע האדם' בניר צבי
פרטים על הסדנא: בקישור
- הכנת מגשי שתילה. ניתן לקנות כמובן שתילים מוכנים. עולה כ2 שקלים לשתיל או לזרוע זרעים במגשי שתילה ולהעבירם לאדמה כשיתחזקו (נקרא זריעה סגורה). ניתן לשתול במגשים ייעודיים או פשוט במגרה ישנה שממלאים בתערובת שתילה קנויה. אפשר כמובן להכין תערובת (1/3 הומוס, 1/3 טוף גרוס 0.8 ס"מ ומטה, 1/3 אדמה מקומית או חול מחצבה). יש לדאוג שתערובת השתילה תהיה לחה במשך כל היום. השקייה בריסוס כדי לא לדחוס את המצע.
- זריעה ושתילה. יש לשמור על מרווחי זריעה הגיוניים (עלים לסלט – 30ס"מ, פטרוזליה, שמיר וכוסברה – 5ס"מ, שורשים- 10ס"מ, צנונית וגזר – 5ס"מ). את השתילים הצעירים ניתן להוציא ממגשי ההנבטה ולשתול כשמופיעים עלים שניים בנבט הצעיר (כחודש מהזריעה). אפשר להנביט בקרטון ביצים או גלילי נייר טואלט ולשתול את השתיל עם הקרטון שיתכלה באדמה. שתילים רכים וזרעים יש להשקות כל יום עד שמתחזקים ואז יש להוריד את תדירות ההשקייה לכל יומיים.
על יסודות השתלנות ויצירת שתילים בריאים נלמד בסדנא הבאה שתערך ב27 לאוקטובר במשתלת שחר שבמושב בית חנניה (10 דקות מזכרון יעקב)
פרטים על הסדנא בקישור
זהו, אתם מוכנים לשנה החדשה
עכשיו תדאגו לאספקת שתילים
בהצלחה
ושנה טובה