עלים יבשים. קל לאיסוף ובעל אפקט מעולה על האדמה

חיפוי קרקע: הכי פשוט הכי אפקטיבי

כמו כל דבר בחיים, ובפרמקלצ'ר, רצוי לשלב ולאזן. לשמור על רבגוניות המערכת. אני נוהג לפזר רסק יער היכן שיש הרבה תנועת אנשים והיכן שחשוב שלא יהיה בוץ, עלים יבשים – בערוגות. חיפוי חי אני נוהג לשתול סביב עצים (בעיקר מסוג אקומולטורים) או לזרוע (קטניות) בשטחים "במנוחה" לפני הפיכתם לערוגות ירק. אז חיפוי טוב בעצם גם שומר על חיוניות וחיות האדמה, שומר על לחותה, משפר את קצב צימוח הצמחים וחוסך בעלויות ההשקיה.

עונת השתילה מתקרבת

יש להכין את השתילים, הזרעים, הערוגות

אבל לא לשכוח לבנות נכון את האדמה שלנו

האדמה זה האלמנט הכי חשוב בגינה ובאדנית שלנו. האדמה מספקת לצמח את חומרי התזונה, המים ובצורה . יפה את ההגנה מפני מזיקים.

ובכדי שהאדמה תוכל אכן לקיים את יעודה, עליה להיות: תחוחה, לחה, עשירה בחומר אורגני ומיקרואורגניזמים ומוגנת מפגעי הטבע (רוח ושמש בעיקר).

אנחנו יכולים לעזור לאדמה לעשות דברים אלו אם פשוט נחפה אותה בחיפוי נכון. ממש כמו בטבע.

אנחנו רוצים לחקות את האיזון שיש בטבע.

פרט אולי למדבריות, האדמה בטבע מחופה במשהו: צמחיה חיה, צמחיה מתה, עלים יבשים, אבנים וסלעים. מתחת לכל אותו חיפוי מתקיים עולם שלם.

חיפוי הקרקע יוצר נישה אקולוגית ייחודית שמתקיימת במפגש הגבולות, במפגש שבין האוויר לאדמה.

אנחנו רוצים לשמור על האדמה שלנו עשירה בחומר אורגני, עשירה באורגניזמים שיפרקו אותו, לחה שתתמוך בפעילות זו ומוגנת מקרינת השמש ורוחות. ולכן נחפש חיפוי שמקיים כמה שיותר פונקציות אלו.

ביער, עלים שנשרו וחומר אורגני נשארים מונחים על האדמה, מחפים ומגנים עליה
ביער, עלים שנשרו וחומר אורגני נשארים מונחים על האדמה, מחפים ומגנים עליה

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

בסדנת רפואת האדמה שתתקיים בחודשים אוקטובר ונובמבר נדבר הרבה על חיפוי קרקע. פרטים בקישור

 

 

 

 

חיפוי קרקע גם חוסך משמעותית בכמות ההשקיה הנדרשת

נהוג לחלק את חיפויי הקרקע לכמה קבוצות:

-חיפוי לא אורגני

-חיפוי אורגני (מת)

-חיפוי ירוק (אורגני חי)

 

חיפוי לא אורגני: – הכוונה לחומרים שלא מתכלים או כמעט שלא מתכלים. טוף, חצץ, אבני מדרך, חלוקי נחל כולם בשימוש כחיפוי קרקע. היתרון הוא שהם לא מתכלים, ואין צורך לחדשם. בנוסף, בחורף הם מהווים בידוד טוב מפני בוץ. אין ספק שיש אנשים שאוהבים יותר את המראה הנקי של הגינה שלהם. החסרונות הוא שהם יקרים (אם מדובר בשטח גדול) ולא תומכים בכל אותן פעילויות של הקרקע אותם הזכרנו קודם. שילוב של אבני מדרך מסודרים כשביל יחד עם חיפוי אורגני או ירוק זה שילוב מצוין.

הערה: אני לא מתייחס לדשא סינטטי וחבריו כחיפוי קרקע. נכון, טכנית הוא מחפה את הקרקע. אך הוא בעצם חוצץ לגמרי בננו לבין האדמה. הקרקע בעצם לא קיימת יותר

חיפוי אבנים וטוף. עמיד לאורך זמן
חיפוי אבנים וטוף. עמיד לאורך זמן

 

 

 

 

 

 

 

 

 

חיפוי אורגני – חיפוי שעשוי מחומר אורגני. זה יכול להיות חומר אורגני שאספתם כמו עלים יבשים, רסק יער שמצאתם, עשבים שוטים, צמחיה גזומה, שאריות ממכסחת הדשא או חומר שאפשר לקנות- וזה בדרך כלל רסק יער (שבבי עץ) בדרגת אחידות גבוהה. שווה רגע להתעכב על כמה סוגי חיפוי קרקע אורגניים:

רסק יער – הדובדבן שבקצפת של החיפויים. זהו ריסוק של חומר אורגני שנאסף ביערות (גזעים, ענפים, עלים, ומחטי אורן). קק"ל עורמת ערמות, וקבלנים מורשים אוספים אותם ומעבירים למכונות כיסוח ענקיות (לעיתים קק"ל מרסקת בעצמה). הקבלנים מעבירם את שאריות היער כיסוח אחד (מוצר זול יותר) או שניים (תנחשו, זה זול או יקר יותר?). יש נטייה שלא לחפות עם רסק יער של אקליפטוס בגלל אפקט מעכב הגדילה שלו (אללופטיה).

רסק יער מקיים את כל הפונקציות שהזכרנו: שומר על הקרקע, שומר על הלחות שלה ואף סופג נוזלים בתוכו, מתפרק לאט ומוסיף לקרקע עוד חומר אורגני, מהווה בית גידול לאורגניזמים חיוניים, ואף עושה זאת לאורך זמן ממושך (רצוי פעם בשנה להוסיף ממנו עוד). אז מה החסרון שלו אתם בטח שואלים? שהוא קשה להשגה (למי שלא "מחובר") או יקר לקנייה. ניתן לקנות אותו בכמויות קטנות במשתלות ברמת עיבוד גבוהה (כ-150שח ל75 ליטר או כ-900 ₪ לקוב), או ישירות מקבלנים שעובדים עם קקל. הבעייה שקבלנים מוכרים (בזול) כמויות מינימום של כמה עשרות קוב. אופציה חביבה עלי היא להשיג את הטלפון של היערן המקומי ולשאול אותו היכן יש ערמת רסק. לנסוע עם השטיישן ולהעמיס. לפעמים אני מארגן קבוצת רכישה דרך הקבלן…אתם מוזמנים ליידע אותי אם אתם רוצים להצטרף לסבב הבא של קנייה מקבלן.

רסק יער הוא החיפוי האורגני העמיד ביותר לאורך זמן. אפשר לשלבו גם באדניות
רסק יער הוא החיפוי האורגני העמיד ביותר לאורך זמן. אפשר לשלבו גם באדניות

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

עלים יבשים – אם רסק היער הוא הדובדבן שבקצפת, אז העלים הם הקצפת. כמו הרסק הם מקיימים את כל הפונקציות המדוברות, אך מתכלים מהר ויש להוסיף עלים בתכיפות גובהה (כל כמה חודשים). אבל היתרון הגדול זה שהם הדבר הכי זמין שיש. במיוחד לאור העובדה, שהשכן שלכם (שלא קורא את הבלוג שלי), עורם עלים יבשים אחת לשבועיים מול פתח ביתכם. ואם לא הוא, אז עובד העירייה. אין חשש שהעלים יעופו אם תניחו אותם ומיד תרטיבו אותם, תהליך הריקבון שלהם יתחיל מיד והם ידבקו לקרקע ואחד לשני. מיקום ערוגה ליד עץ נשיר יכול להיות מצוין לשני הרכיבים: הערוגה תקבל אספקת חומר אורגני וחיפוי אחת לשנה, והעץ יקבל חומרי תזונה, קומפוסט ועודפי מים מהערוגה.

עלים יבשים. קל לאיסוף ובעל אפקט מעולה על האדמה
עלים יבשים. קל לאיסוף ובעל אפקט מעולה על האדמה

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ערימת עלים ברחוב. עובדי העירייה יכולים להקל עלינו מאוד את מלאכת האיסוף...
ערימת עלים ברחוב. עובדי העירייה יכולים להקל עלינו מאוד את מלאכת האיסוף…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

גזם, עשבים שוטים שניקשתם – גיזום של צמחים ועשבים והנחת החומר ה"ירוק" על הקרקע היא שיטה ידועה לשיפור פוריות הקרקע. בשיטה שנקראת chop & drop חותכים בעזרת סכין או מזמרה ענפים, עלים או עשבים שיש צורך לדלל (לא לעקור מהשורש כי זה פוגע במרקם האדמה) ומניחים על הקרקע, עדיף ליד צמח שאנו רוצים להטיב עימו. אם נקצוץ צמחים מסוג אקומולטורים (קומפרי, סרפד, גרגיר הנחלים, קיטניות) אז הרווח יהיה כפול מכיוון שבעליהם יש כמות גדולה של חומרים מזינים. אפשר ממש להקצות חלק בגינה לצמחים מייצרי זבל ירוק.

 

חיפוי ירוק (צמחי כיסוי)

למה בעצם לעבוד קשה ולהביא חומר אורגני מת כל עונה אם אפשר לגדל צמחייה נמוכה שתחפה את הקרקע? משפחת הדלועיים, קורנית, כובע הנזיר, תלתן. הם בעלי יכולת התפרסות מרשימה ביותר. הצמחייה שומרת על לחות הקרקע, מייצרת חומר אורגני (עלים שנושרים) כל הזמן, ואם תשתמשו בצמחים תועלת הרווח יהיה כפול ומכופל. ניתן לזרוע זרעי קטניות (תלתן, אספסת, אפונה ריחנית) המקבעות חנקן, לשתול אקומולטורים (קומפרי, סרפד, גרגיר הנחלים) האוגרים חומרים רבים בעליהם, או צמחים אכילים כדוגמת פטל או דלועיים.

החסרון הוא שהחיפוי הוא עונתי ברוב הדוגמאות שנתתי (בעיקר לאחר הגשמים) או דורש השקיה.

צמחים יכולים לחפות את הקרקע ולשמור עליה. כובע הנזיר שבתמונה מתפשט מהר ואף אכיל.
צמחים יכולים לחפות את הקרקע ולשמור עליה. כובע הנזיר שבתמונה מתפשט מהר ואף אכיל.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

בסדנת גילדות צמחי וצמחי תועלת שתתקיים בחודשים אוקטובר ונובמבר נדבר הרבה על צפחי כיסוי קרקע. פרטים בקישור

אז אם לסכם, כמו כל דבר בחיים, ובפרמקלצ'ר, רצוי לשלב ולאזן. לשמור על רבגוניות המערכת. אני נוהג לפזר רסק יער היכן שיש הרבה תנועת אנשים והיכן שחשוב שלא יהיה בוץ, עלים יבשים – בערוגות. חיפוי חי אני נוהג לשתול סביב עצים (בעיקר מסוג אקומולטורים) או לזרוע (קטניות) בשטחים "במנוחה" לפני הפיכתם לערוגות ירק.

אז חיפוי טוב בעצם גם שומר על חיוניות האדמה, משפר את קצב צימוח הצמחים וחוסך בעלויות ההשקיה.

תקדישו רגע לתכנון הנכון של חיפוי המתאים לכם בכל אזור בגינה.

התחברות לאתר

עדיין לא חבר? הצטרף עכשיו!