ראשי » פרמקלצ׳ר
פרוש המילה פרמקלצ’ר Permanent– קבוע, בר קיימא ,Culture – תרבות וAgriculculture – חקלאות.
ואכן השיטה מדגישה את הקשר החיוני בין תרבותינו לחקלאותינו, בכל מקום בעולם, ושואפת להשיג איזון בר קימא בינן לבין הסביבה. את השיטה פיתחו האוסטרלים ביל מוליסון ודיוויד הולמגרן בתחילת שנות ה-70.
ביל מוליסון בילה עשור ביערות הגשם ובמדבריות של אוסטרליה במסגרת לימודי האקולוגיה. הוא גילה שצמחים באופן טבעי יוצרים קבוצות, קהילות שחיות ביחד, כך שלכל צמח יש את התפקידים שלו בקהילה. הוא השתמש בתגלית הזאת לתכנון חקלאות שונה, לתכנון קהילות יציבות. השימוש באלמנטים הנכונים וחשוב מכך בקשרים הנכונים בין האלמנטים הם שיוצרים מערכות המתקיימות לאורך זמן.
כיום הרעיונות של ביל מוליסון מכים שורשים כמעט בכל מדינה בעולם, ביערות הגשם בדרום אמריקה, במדבר הארקטי בצפון סקדינביה בקהילות בכל צפון אמריקה וגם בארצנו הקטנה.
פרמקלצ’ר מבוססת על עקרונות מדעיים אבל לומדת גם מהמסורת והפולקלור. הידע המסורתי הוא תמיד מהטבע. מוליסון מספר שפגש פיליפיני שתמיד שותל באותו בור שהוא שותל את הבננה צמח צ’ילי אחד ו-4 שעועיות. הוא שאל אותו למה? – אתה לא יודע שאתה חייב תמיד לשתול את שלושתם ביחד? מוליסון חקר ומצא שהשעועית מעשירה את הקרקע בחנקן והצ’ילי מונע מהחיפושיות לתקוף את השורשים של הבננה – וזה עובד מעולה.
פרמקלצ’ר זוהי שיטת תכנון אך אין היא מתייחסת רק לתכנון הגינה ואין הכוונה שכולנו נהפוך להיות חקלאים. אלא לתכנון שלל החומרים הפיסים והרוחניים בחיינו.תכנון הבית, הפרנסה, חברה, כלכלה, משפחה ,זמן ,משאבים ועוד.. ועוד… עקרונות השיטה מתאימים למערכות קטנות כמו מרפסות,דירות ובתים וגם למערכות גדולות כמו כפרים,ערים , חקלאות בשטחים גדולים ומדינות.
שיטת התכנון מתייחסת לכל מרכיב במערכת מה הוא דורש ומה הוא מספק אך בעיקר מתייחסת השיטה למיקום ולקשרים בין המרכיבים על יצירת הרמוניה בין כל הפרטים . במערכת אקולוגית מבוססת כדוגמת יער ראשוני או שונית אלמוגים ישנם אינספור הקשרים בין כל המרכיבים, מארג המזון, מיקום, שעות פעילות של בע”ח וכו’. הקשרים אלו חיוניים ביצירת מערכת אקולוגית יציבה והפרמקלצ’ר תנסה לחקות יציבות זו בתכנון לטובת מערכות החיים האנושיות. לדוגמא ערימת קומפוסט מקיימת קשר ברור עם אנשים על ידי צריכת הפסולת האורגנית שלהם ועם הגינה על ידי יצירת דשן, אך מיקום של ערימת הקומפוסט מתחת לעץ פרי נשיר תאפשר צל בקיץ על הערמה ולכן הפחתת אידוי המים, ותוספת הגונה של חומר אורגני בשלכת, העץ גם יהנה מחומרי ההזנה המחלחלים מן הערימה לבית השרשים וייתן יבול גבוה יותר.
בתשובה לשאלה מה הדבר שהכי מטריד אותך ענה מוליסון – דשא. באוסטרליה להרבה משפחות יש דשא, רואים אנשים בסוף שבוע עולים על המכסחות דשא ומעבירים שעות בכיסוח הדשא ואז זורקים את הכסחת לפח ומחכים לסוף שבוע הבא לכסח שוב. כמו אידיוטים אנו מבזבזים את זמננו הפנוי בנסיעה על המכסחת דשא, חותכים עשב שגדל בחזרה תוך שבוע.
פרמקלצ’ר מלמדת איך לתכנן מערכות הדורשות מינימום השקעה ומספקות מקסימיום תנובה. השיטה מלמדת אותנו שמותר לחלום , להתבונן לבנות תוכניות אבל יחד עם זאת דורשת עשייה יומיומית . השיטה פונה אלינו בבקשה לקחת אחריות אישית על מעשינו לחשוב על מצב כדור הארץ אבל לפעול פה ועכשיו. “מחשבה עולמית עשייה מקומית”. זוהי שיטה אופטימית וזה אחד החידושים בה, אנו לא חושבים מה לא לעשות או איפה ללכת להפגין אלא מה אנו כן יכולים לעשות.
מתוך “גן עדן בפתח הבית” – טליה שניידר