youo

בגן הירק – ראשית הסתיו

הסתיו כמעט כאן, למרות גלי החום הכבדים שפקדו אותנו בשבועות האחרונים הרגישים שבינינו יחושו כבר את סימני הסתיו המתקרבים; הימים המתקצרים, רוחות קלות מנשבות לעת ערב, בקרים צוננים ותפרחות חצבים קמלות.

הצמחים ובתוכם גידולי התרבות שלנו מרגישים זאת ביתר שאת, רגישות הצמחים לעונה איננה נמדדת בדרך כלל רק בטמפרטורה אלא בעיקר באורך שעות היום, ולא רק באורך האבסולוטי של משך שעות האור אלא במהלך המתמשך – התקצרות הימים או התארכות הימים.

כעת אנו עומדים בפני יום השוויון הסתווי, אשר אחריו יגבר הלילה על היום והימים ימשיכו להתקצר עד יום ההיפוך בשלהי דצמבר הרי הוא תחילת החורף.

בגן הירק אנו לא גוררים רגליים, ומנסים לתפוס את העונה לקראת יקיצתה, עוד בטרם פתחה עיניים. אחרי תרדמת הקיץ בה נמנענו משתילה וזריעה בשיא החום הלוהט, הגלגל מתהפך, ועוד איך מתהפף!

השבוע כבר בגרו מאות שתילי ירקות חורף המאיצים בנו לשנס מותניים ולהכין את הערוגות לשתילה וזריעה:

 

זרענו מחזור ראשון של גזר, שתי ערוגות, כמות כפולה מהזריעה עונתית הרוטינית! אני כבר מכיר בתאבון הפנימי לשלוף את הגזר הראשון מבעוד מועד עוד בטרם צבר מספיק משקל ולכן הכנו ערוגה נוספת, שנוכל לאסוף את המחזור הראשון מוקדם ולסיים את הגעגוע המתמשך הזה לריח הגזר הנשלף מהאדמה ללא רגשות האשם המתלווים לחיסול ערוגת הגזר הראשונה לפני שערוגה נוספת הבשילה לאסיף.

באותו מועד גם זרענו את ערוגות עלים שונים ומשונים לסלט, המשיבים את הירק לחיינו לאחר תקופה עמוסת פרי. זרענו מיזונה ירוקה ואדומה, רוקט וארוגולה, חרדל אדום, סלק עלים וחסות בייבי. את כל הטוב הזה אנשים מכירים בדרך כלל כ"מיקס עלי בייבי", אבל לכל בייבי כזה יש שם וזהות משלו וצבע וטעם ומחזור חיים משלו. למרות ה"מיקסיות" שלהם בסלט בערוגה עדיף לגדלם בנפרד, ולכן את הערוגה נחלק למספר חלקים וכל חלק נזרע בסוג עלים שונה; זה טוב גם לחקלאי (שכן לכל גידול יש מחזור חיים שונה וקצב גידול אחר) וגם ללקוחות ששומרים על כללי הכשרות ומעוניינים להימנע מעברה על הלכות כלאיים.

גידולים רבים נוספים עומדים בתור להכנס לאדמה ואני נשבע שאני שומע אותם לוחשים לי – אני עכשיו, אני ראשון, כבר מתפקע לי פה במגש!

אז מתחת לרשת הצל (כן כן, עם כל "אוונטות" הסתיו עדיין חם פה בארץ הקודש והשמש מלהטת בשתילים צעירים) נשתול השבוע מחזורים ראשונים של:

קייל (רוסי אדום, מסולסל ירוק גמדי, והכרוב השחור האיטלקי הידוע גם כקייל דינוזאור)

שומר (איך התגעגעתי), קולורבי, כרוב (לבן ואדם), סלרי (עלים ושורש), תרד תורקי (התרד האמיתי הטוב והאהוב ויסלחו לי הניוזילנדים…), סלק (שאני מגדל כל השנה אבל עכשיו יתחיל להכנס לאזור הנוחות שלו) וכמובן המלך והמלכה של החורף הברוקולי והכרובית.

בברוקולי נהוגים שני טיפוסים מרכזיים – הטיפוס המתפצל, זה שנותן ראש ברוקולי בינוני אבל לאחר הקטיף ממשיך להתעקש להוציא בזריזות עוד ועוד ראשים שילכו ויקטנו בגודלם אך יפרצו וירבו במספרם. והטיפוס השני זה ברוקולי שמשקיע את כל כוחו ביצירת של ראש ברוקולי אימתני שמגיע לפעמים למשקל של קילו וחצי-שניים, אך לאחר מכן נשאר מרוקן מכל אונו ובשמחה יתרום את גופו לערימת הקומפוסט.

בראשית העונה אני נוהג לשתול את הטיפוס הראשון (המתפצל) ולפעמים מושך איתו אפילו עד מרץ ובהמשך ממשיך עם הברוקולי האימתני.

אז אני מזמין את כולכם/ן לשנס מותניים, לצאת את הגן, להתחיל להנביט שתילים ולהכין ערוגות.

ולסיום הנה סרטון הדרכה מפורט שהכנתי לגידול גזר, בתקווה שבתקופה הבאה יעלה בידי להכין לכם סירטונים נוספים בסגנון. מוזמנים ומוזמנות להרשם לערוץ היו-טיוב של "בגן הירק" ולשאול שאלות ספציפיות לגבי כל גידול פה, בערוץ היו-טיוב או בקבוצה של "בגן הירק" בפייסבוק.

שתהיה עונה גשומה ופוריה לכולנו,

עידן אליקים

Farm on

2 תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר.

התחברות לאתר

עדיין לא חבר? הצטרף עכשיו!